Sådan vedligeholder du fugerne på badeværelset og fliserne i haven

0

De færreste tænker over, hvor stor forskel fugerne gør ved et badeværelses udseende. Sandheden er, at fugerne er forskellen mellem et bad, der ser okay ud, og et der ser fantastisk ud.

Det gode er:

Hvis du gerne vil holde dit badeværelses fuger flotte, så kræver det meget mindre arbejde, end du tror. Det samme gælder, hvis du nedslået har opdaget, at dine ellers så flotte fliser i haven har fået en grim belægning.

I denne artikel vil du lære 5 metoder til at holde fugerne flotte på badet, som alle kan finde ud af. Derudover vil du lære, hvordan du med ét let tiltag igen kan få flotte og rene fliser. Først fugerne:

De to typer fuger du skal kende til

Forskellige typer fuger kræver forskellig vedligeholdelse.

På badeværelser bruges 2 forskellige typer fuger:

  • Hård mørtelfuge: Denne type fuge bruges mellem fliserne.
  • Blød silikonefuge: Silikonefuge bruges steder som rundt om afløbet, rundt om døre, og andre steder hvor hård mørtelfuge ikke bruges. Du kan mærke efter om det er silikonefuge ved at det giver sig når du trykker på det.

Rengøring af de hårde fuger

De hårde fuger kræver ikke rengøring ofte, men da der er meget kalk i det danske vand, så vil der med tiden komme misfarvning i form af kalkplamager.

Problemet ved fjernelse af kalkplamager fra fugerne er, at bindingsmidlet i de hårde fuger i høj grad er kalk. Du bør derfor ikke fjerne misfarvninger ofte, og kun når det er nødvendigt.

Der er to steps til at fjerne alt misfarvning:

  1. Bland eddike og vand op i forholdet 1:4 (0,25 l eddike: 1 l vand). Påfør blandingen på fugerne der er misfarvede og lad det sidde i 20 min. Vask herefter blandingen væk med vand.
  2. Bland sæbespåner med vand til det det har en tyk grødet konsistens. Påfør blandingen på fugerne og lad den sidde i 20 minutter. Vask herefter væk med vand.

Hvis der stadig er misfarvning på dine fuger, kan du gentage processen.

For at du rengøre mindre ofte, så udfør beskyttelse af dine som beskrevet i næste afsnit.

Stearin holder hårde fuger rene

Hvis du nogensinde har fået stearin på en dug, så ved du at det afviser vand. Det samme gælder for snavs og skidt.

Måden du udnytter denne effekt er ved at tage et nyt, hvidt stearinlys og gnide det hen over dine hårde mørtelfuger. Herefter vil de afvise vand og skidt, hvilket gør dit rengøringsarbejde af fugerne meget minimalt.

Du kan se i videoen nedenfor, hvordan du gør:

Før du putter stearin skal du sikre dig, at du har fjernet misfarvningerne fra fugerne først.

Vedligeholdelse af bløde fuger

De bløde fuger er lavet af et andet materiale, hvilket kræver en anden type rengøring.

Hvis dine bløde fuger har sorte eller blågrønne pletter, så skyldes det alger eller andre former for mikroorganismer.

Du kan i normale tilfælde fjerne algemisfarvning med normale rengøringsmidler og knofedt, men i mere udbredte tilfælde, vil det kræve professionel algebehandling

Det er dog simpelt at undgå at dine bløde fuger bliver misfarvede. Du skal bare søge for at holde badet tørt, og tørre fugerne af med en klud når de er blevet våde.

 Hvad gør du hvis der er meget misfarvede fuger?

Hvis du har købt et nyt hus hvor badet ikke har er blevet vedligeholdt, og du kan se at de bløde fuger har en meget sort farve, så kan det være tegn på skimmelsvamp.

Hvis det er tilfældet, så kan det være dyrt at få fjernet, medmindre din boligadvokat har lavet en kontrakt der gør, at de tidligere ejere hæfter hvis du finder skimmelsvamp eller andre sundhedsskadelige mikroorganismer.

Behandling af belægning på fliser

Alle ved, hvor vigtigt et godt førstehåndsindtryk er, og hvor svært det er at ændre et dårligt. Derfor er det ekstra vigtigt, at dine fliser ude i haven er flotte. Det er som besøgende noget af det første, du ser, og det giver bare et bedre indtryk, hvis de er rene og blanke.

Desværre er flisepest og alger et typisk fænomen i danske haver. Hvis det også er tilfældet for dig, bør du bestille en fliserens for på bedst mulig vis at komme belægningen til livs.

Hertil bør du vælge en udbyder, hvor fliserne ikke bare bliver behandlet for alger og/eller pest, men hvor du også får en forebyggende behandling, der sikrer, at fliserne forbliver pæne og blanke i lang tid fremover.

Leave A Reply