Omfugning af murværk

På denne side vil vi give dig nyttig information omfugning af murværk.

Her vil vi komme ind på de mest relevante informationer om omfugning af murværk, hvilket inkluderer beskrivelse af, hvordan fagfolk omfuger, hvor meget arbejdet koster, hvordan du finder de bedste priser, og hvorfor det overhovedet er vigtigt at omfuge murværket med jævne mellemrum.

få 3 tilbud på fugning og omfugning

Hvorfor er omfugning af murværk vigtigt?

Et murværk er generelt stærke konstruktioner, der kan modstå store kræfter. Derfor ser du også mange typer af denne slags byggeri rundt omkring i landet og øvrige dele af Skandinavien på grund af robustheden. Men selv de stærkeste konstruktioner har på et tidspunkt brug for vedligeholdelse. Sådan gør det sig også gældende for fugerne i et murværk.

Med tiden vil du nemlig opleve, at fugerne vil slå sprækker og på anden vis blive brudt ned. Indledende revner og huller har ikke de store konsekvenser for murværket, men med tiden vil du opleve negative følger som resultat af nedbrydningen. Nedbrydningen sker oftest som følge af vind og vejr, og regnvand vil med tiden have mulighed for at finde vej igennem fugernes revner. Vandet vil have mulighed for at kondensere indenfor murværket, hvilket kan føre til fugtskader, der på ingen måder er hensigtsmæssigt for dit murværk eller hus.

Dertil kommer, at du i nogle tilfælde ser, at dele af murværker, eller hele murværker, simpelthen kollapser på grund af svage fuger. Fuger fungerer både som bindeled imellem stenene, ligesom fugerne også har en bærende funktion i dit murværk, hvorfor det er meget vigtigt, at du ikke lader det stå til, når tilstanden på fugerne forværres. Derfor er det klart anbefalelsesværdigt at få foretaget en omfugning i god tid, da det ikke kan betale sig at udskyde arbejdet, da tilstanden på fugerne kun bliver værre i mellemtiden.

Få 3 tilbud på omfugning hos 3byggetilbud.dkHvordan finder jeg konkurrencedygtige priser?


I denne branche kan det ofte være en smule svært at gennemskue, hvor du finder den bedste og billigste til at løse opgaven. Det skal dog siges, at det langt fra altid er den billigste, der udfører opgaven bedst. Specielt ved omfugning af murværk er det vigtigt med en god fagmand, da en god omfugning vil holde en længere årrække end ellers.


Såfremt du ikke har mod på at ringe til hvert enkelt firma i dit lokalområde, kan du med fordel bruge en af internettets tilbudstjenester, eksempelvis 3byggetilbud.dk, til at indhente tilbud og lave priser på netop din opgave.


Hvordan omfuger du?

I dette afsnit kan du læse om, hvordan fagfolk bærer sig ad, når omfugningen af murværket foretages.

Indledningsvist starter du med at fjerne de gamle, udpinte fuger. I skrøbelige konstruktioner skal dette gøres manuelt med simpelt værktøj, således der ikke forvoldes skade på den øvrige bygning. Du bør dog altid være forsigtig, således du ikke ødelægger de omkringliggende mursten. I almindelige huse og bygninger kan du bruge elektriske værktøjer og maskiner til arbejdet, hvilket gør arbejdet betydeligt nemmere, og det er også hurtigere overstået. Udfræsningen, der også kaldes udkradsningen, medfører oftest, at al den gamle fuge fjernes.

Når dette er gjort, bør du rense de delvist tomme fuger. Først bruges en stiv børste, eller et lignende redskab, til at fjerne støv og snavs fra fugerne. Støv og snavs gavner på ingen måde det videre arbejde, hvorfor denne del af processen bør udføres på en rigtig god måde. Herefter kan du vælge at vande murstenene og fugerne, således den nye mørtel hæfter bedre, når denne skal lægges.

Efter dette skridt i arbejdet, er det tid til at få lavet nye fuger. Der findes alverdens farver og forskellige typer af mørtel, der kan bruges, hvorfor du bør vælge en god en af slagsen. Hvis du er i tvivl om, hvad du skal vælge, kan du roligt søge hjælp i dit lokale byggemarked, hvor du med garanti kan få et par tips og tricks til din omfugning, samt nogle forslag til hvilken type mørtel, du kan anvende.

Når mørtlen er valgt, skal fugerne fyldes. Sørg for at få dette gjort helt korrekt, så der ikke opstår hulrum eller små områder uden mørtel. Disse områder vil nemlig med tiden være udsat, hvilket igen kan føre til sprækker og revner, hvilket som nævnt kan være meget skidt for dine fuger og dit murværk. Når fugerne er fyldt, kan du trykke mørtlen let, således du er sikker på, at fugerne er fyldt helt korrekt.

Når fugerne og mørtlen er størknet, er det tid til at gøre rent efter sig. Her er det en god idé at bruge en lidt blødere børste til at feje rester væk fra stenene, således de fremstår flotte og indbydende.

I nedenstående video kan du se, hvordan du helt konkret udfører en omfugning af murværket.

Pris: Hvad koster omfugning af murværk?

Der er næsten lige så mange priser på omfugning af murværk, som der er firmaer, der beskæftiger sig med dette. Der er dog et par regler og idéer, du kan gå ud fra, når du skal beregne pris på dit projekt. Som udgangspunkt kan du regne med en kvadratmeterpris, der ligger i et interval på mellem 450 og 600 kroner ekskl. moms.

Prisen kan hos nogle firmaer pruttes en smule ned – specielt hvis der er tale om et større antal kvadratmeter.

Dog bør du påregne en lidt højere kvadratmeterpris for eksempelvis, hvis der er tale om høje mure. Hvis murværket påkræver, at der skal anvendes et højt stillads til arbejdet, vil prisen stige en smule, hvorfor dette kan være en god ting at have in mente.

Dertil kommer, at du selv kan stå for dele af projektet. Nogle mennesker vælger eksempelvis selv at stå for udkradsningen/udfræsningen af de eksisterende fuger, der skal udskiftes. Dette gøres med den metode, der er nævnt i det forrige kapitel.

Vi anbefaler: Hvis du er på jagt efter den billigste og bedste pris på omfugning af murværk, så bør du benytte tilbudstjenesten 3byggetilbud.dk

Dertil kommer, at du også kan lade firmaet stå for udkradsningen/udfræsningen og derefter selv stå for at sprøjte de nye fuger. På den måde lader du firmaet stå for den hårdeste del af arbejdet, hvorefter du selv kan udfylde fugerne.

Uanset hvilken af disse to tilgange, du vælger, vil du kunne spare lidt omkring halvdelen (plus/minus en smule) af regningen ved at gøre det selv. Såfremt, du har mod på dette, kan du med fordel henvende dig til firmaet og bede om et tilbud på enkeltdele af arbejdet.

Bemærk dog, at dette måske ikke er muligt med alle firmaer på markedet, men mange mindre fugefirmaer er bestemt villige til det.