Fugning

Fugning er et element og en proces i dit byggeri som mange desværre overser vigtigheden af. Det kan ganske enkelt ikke understreges nok, hvor vigtigt og essentiel del af dit byggeprojekt, fugning er. Det er nemlig ganske vigtigt, at du får blandet dig en solid fugemasse, således du har en sikker og holdbar konstruktion med henblik på, at dine fuger efter en kort årrække ikke nedslidte.

få 3 tilbud på fugning og omfugning

Fugning kan indgå i dit byggeri på flere forskellige måder. Mange danske parcelhuse er i dag murstenshuse, der er fuget op fra bunden – ligesom mange huse og øvrige bygninger er udstyret med gulvfliser, der indeholder fuger. Dertil kommer øvrige typer af murværk, hvor der er opmuret høje vægge, mure etc., der også indeholder en proces med fugning. Fugning indgår derfor i de fleste bygninger og huse som en bestanddel af byggeprocessen på den ene eller anden måde.

På denne side vil vi beskæftige os med de tre følgende typer fugning, nemlig:

  • Fugning af mur
  • Fugning af murværk
  • Fugning af gulvfliser

Fugning af mur

I dette afsnit vil vi fortælle dig om opmuring og fugning af en mur, der ikke skal være strukturbærende.

1) Først og fremmest skal du sørge for, du har et solidt fundament. Det vil give et dårligt resultat at påbegynde dit projekt på en usikker overflade, da dette kan være katastrofalt for din færdige konstruktion. Såfremt du ikke har et sikkert fundament, bør du derfor sikre dig dette som det første.

Eksempelvis kan du lægge et betonfundament nogle dage i forvejen, således du har et solidt fundament at starte på. Sørg for, at betonfundamentet er af god kvalitet og færdig med at hærde, når du begynder dit projekt. Det anbefales at få et murerfirma til at lave dette, hvis du ikke selv har de rette erfaringer og kompetencer.

2) Du er nu klar til at lave din opmåling. Du bør måle fra det punkt, din mur skal starte, og hen til det punkt, hvor muren skal slutte. Mursten kommer i alverdens størrelser og former, så derfor er det vigtigt at sikre en korrekt opmåling, således projektet ikke bliver skævt eller mangler mursten som følge af en for ringe opmåling.

Hvis dine mursten eksempelvis er 22,5 centimeter lange, bør du sætte en streg i fundamentet for hver 23,5 centimeter. På den måde er der plads til cirka 1 centimeter mørtel, hvilket udgør fugen, og derved får du en holdbar konstruktion.

3) Du har nu foretaget de indledende steps, og er derfor parat til at lægge stenene. Såfremt arbejdet udføres alene bør du starte i den ene ende af muren. Her lægger du et par sten med den ene centimeter mellemrum, som omtalt i punkt 2.

Du bør løbende tjekke efter med dit vaterpas på toppen af stenene, således du sikrer dig en perfekt vandret opstilling.. Såfremt dine nederste mursten er lagt skævt, vil dette gentage sig hele vejen op igennem den færdige mur.

Herefter fortsætter du løbende med at lægge stenene fra begge sider, og til sidst har du lagt din første række mursten.

4) Du er nu parat til at lægge sten på næste etage af din konstruktion. Her smører du mørtel på toppen af den sten, som din nye sten skal lægge på.

Igen bør du starte i en af siderne. Når du har et par sten i begge sider, kan du med fordel spænde en line ud imellem de to punkter, således du har noget at gå efter med resten af rækken. Dette gør det betydeligt lettere. Herefter skal du blot gentage processen med at smøre mørtel på den nederste sten, lægge den nye sten ovenpå, og så videre. Her kan du også dobbelttjekke med dit vaterpas.

5) Efter dette skridt er der ikke så meget nyt i hele processen. Du skal blot gentage de forrige skridt ved at lægge lag på lag. Vigtigst er, at du hele tiden tjekker, at konstruktionen bliver flot horisontal og vertikal. Såfremt den ene side af muren i et lag er blevet en smule højere end den anden side, bør du i det næste lag lægge stenene i det høje lag en smule tættere, således forskellen udlignes.

Få 3 tilbud på omfugning hos 3byggetilbud.dkFå 3 gratis tilbud på din fugeopgave


Skal du have fuget en mur, dine gulvfliser eller noget helt tredje? I så fald anbefaler vi her hos Superfugning.dk, at du benytter dig af tilbudstjenesten 3byggetilbud.dk, hvor du gratis og uforpligtende kan få tre tilbud fra tre forskellige murerfirmaer i nærheden af dig.


Det tager ikke mere end 5 minutter at få tilbuddene, og det vil med stor sandsynlighed spare dig for en masse penge.


Fugning af gulvfliser

I dette afsnit introduceres du til en standard gulvflisebelægning med flotte fuger, efter du har lagt et fundament af mørtel, hvorpå fliserne lægges.

1) Først bør du sikre dig, at din mørtel, der skal udgøre fugerne, har den rigtige farve. Gulvfliser kommer i alverdens farver, og ens farve på fugerne kan være med til at påvirke, hvordan du opfatter din gulvflisebelægning som helhed. Gør dig derfor nogle overvejelser og forhør dig eventuelt ved en ekspert.

2) Når fliserne er lagt, bør du vente på, at det nederste lag mørtel er tørt. Dette afhænger af, hvilken type mørtel der er anvendt samt en række øvrige forhold. Typisk går der dog et døgn, men såfremt du er i tvivl, bør du udskyde dit arbejde en smule, således det færdige produkt bliver af god kvalitet.

3) Når ventetiden er overstået, kan du begynde at mikse din mørtel, der skal anvendes til fugningen imellem gulvfliserne. Følg her instruktionerne på pakken for det bedste resultat. Du bør kun blande den mængde, du kan nå at anvende i løbet af 25-35 minutter, da det ellers vil nå at tørre ud.

4) Når produktet er blandet, er det klar til at anvendelse. Du bør starte i det hjørne, der er længst væk fra døren, således du ikke arbejder dig op i et hjørne. Spred mørtlen på gulvfliserne og fordel dette ned i fugerne med en murske.

Skrab med en diagonal vinkel, således du kan få presset mørtlen godt ned i fugerne, således du kan vide dig sikker på, at disse bliver udfyldt korrekt.
Arbejd dig løbende baglæns hen imod døren.

5) Når fugerne er tørre, vil dit gulv formentlig ligne en svinesti. Den tørre mørtel på fliserne, kan dog heldigvis fjernes let med noget knofedt og varmt vand. Undgå at bruge stærke kemikalier, da dette kan misfarve dit gulv. Såfremt dele af gulvet ikke er muligt at rengøre, kan du vente nogle timer, hvorefter dette burde være muligt.

6) Når du er færdig, kan du med fordel smøre fugemasse henover fugerne, således holdbarheden og modstandsdygtigheden overfor ødelæggende elementer øges.

Se videoen herunder og få et bedre indblik i, hvordan gulvfliser bliver fuget

Hvad koster fugning og hvordan opnår du den bedst mulige pris?

Det kan være en smule uoverskueligt at indhente tilbud og priser på fugning til forskellige projekter. Der indgår nemlig rigtig mange elementer i processen, og værdien på disse variable kan svinge en del. Såfremt du gør det selv, er der en række udgifter, du bør overveje prisen på, når du laver budget for dit projekt.

Eksempel kan der anvendes bagstoppere, fugebånd, fugepistol, fugepinde, ligesom prisen på selve dine byggematerialer er værd at overveje. Afhængig af mængden og omfanget af dit projekt, er dette dog relativt let at undersøge ved hjælp af internettet.

Såfremt du ønsker professionel hjælp udefra, har det tidligere været svært at gennemskue priser, gebyrer og tilbud fra forskellige udbydere. Nogle gange har det været nødvendigt at kontakte forskellige udbydere for at få en pris på projektet, hvilket har været meget tidskrævende for den enkelte person.

Heldigvis er der i de senere år opstået tjenester som eksempelvis 3byggetilbud.dk. Du kender måske tilbudstjenesten fra TV-reklamer. Med hjælp fra 3byggetilbud.dk, der i øvrigt er ganske gratis at anvende, kan du indhente tre byggetilbud fra udbydere i dit lokalområde. Du skal blot give en kort beskrivelse af dit projekt, hvorefter du vil modtage tre tilbud på dit projekt.

På den måde kan du vælge og vrage imellem de indhentede tilbud, hvilket gør det lettere for dig at få en super god og billig pris.

Yderligere information om fugning

Bygge-Anlægsavisen