Omfugning

Omfugning er en helt essentiel og vital del af vedligeholdelsen af et murstenshus eller øvrige typer af murværker. Med tiden vil murværkets fuger miste sin effektivitet og visuelle udtryk. Dette sker, da især udvendige fuger er meget udsatte for vind og vejr, og med tiden vil disse hårde eksterne faktorer medføre, at dine fuger begynder at smuldre og sprække.

Dette er på ingen måde hensigtsmæssigt for dig eller din bygning, da ødelagte og beskadigede fuger gør, at din facade ikke længere er tæt. Dette medfører, at eksempelvis regnvand let kan trænge ind imellem stenene, hvilket eksempelvis kan betyde frostsprængninger i de kølige måneder. De indtrængende vandmasser kan også betyde, din indeklima forværres betydeligt som følge af fugtproblemer, hvilket yderligere kan have en række negative konsekvenser.

få 3 tilbud på fugning og omfugning

I de allerværste tilfælde ser du, at sektioner af et murværk kan kollapse, hvis fugerne ikke vedligeholdes, hvilket dog heldigvis er et sjældent syn. Derfor er det særdeles vigtigt at få lavet sin omfugning i god tid, så du sikrer en stabil struktur, der kan holde til vejrets prøvelser, ligesom du også sikrer sig en reduceret varmeregning og et bedre indeklima.

Sådan forløber en omfugning

Der er heldigvis rigtig mange ting, du kan vedligeholde og bygge selv i dit hus. Omfugning er dog, qua denne proces’ betydning og vigtighed, noget du bør overlade til professionelle, medmindre du har helt tjek på, hvordan du skal bære sig ad. Der er rigtig mange håndværkere, der er kanondygtige til omfugning, og derfor kan du trygt overlade opgaven til disse. Der er sågar også firmaer, der udelukkende beskæftiger sig med omfugning, hvorfor disse også kan være relevante til opgaven.

Selve processen med at udskifte fugerne kan virke simpel, men det kan være en smule svært at udføre. Her fortæller vi dig, hvordan du typisk vil bære dig ad med at udføre en total omfugning:

Gør det selv tips

1) Oftest vil du starte med at inspicere det område, der skal omfuges. Sunde fuger behøver som udgangspunkt ikke at blive udskiftet, men dette vil dog oftest blive gjort, specielt hvis disse har nogle år på bagen.

2) Når du har inspiceret området, vil du prøve at finde samme type mørtel, som der er blevet brugt i de eksisterende fuger. Oftest foreligger der information herom, men såfremt der ikke gør, kan du tage en smule af den eksisterende mørtel og undersøge denne ved hjælp af en analyse.

Her vil du prøve at kortlægge så meget information som muligt, og det endelige mål vil altid være at finde en type mørtel, der er så ens som mulig i farve, tekstur og opbyggelse. Dette gør, at det færdige produkt ikke har forskel i nuancerne imellem den tidligere og den nye mørtel. Dertil kommer, at de to typer mørtel, hvis det ikke er muligt at finde en helt identisk, gerne skal kunne ”arbejde sammen” i ét lag.

Spar tid og penge og indhent tre gratis tilbud på omfugningFå 3 tilbud på omfugning hos 3byggetilbud.dk


Hvis du gerne vil have den bedste pris på omfugning, så anbefaler Superfugning.dk, at du benytter dig af tilbudstjenesten 3byggetilbud.dk.


Derfor anbefaler vi 3byggetilbud.dk



  • Gratis

  • Uforpligtende

  • Få tilbuddene inden for 1-3 hverdage

  • Professionelle fugefirmaer


Du får de tre tilbud ved at udfylde en såkaldt tilbudsformular – en magen til den som du ser her til højre. Når formularen er udfyldt, vil der typisk gå 1-3 dage før du har modtaget tilbuddene fra tre forhåndsgodkendte murerfirmaer i nærheden af dig.


3) Når du har fundet ud af, hvilken type mørtel, der allerede eksisterer i fugerne, kan denne begynde at blive udkradset. Udkradsning er begrebet for den proces, hvor du fjerner dele af den eksisterende mørtel. Her vil du typisk fjerne samme dybde mørtel, som fugen er bred, hvilket typisk er omkring én centimeter.

Afhængig af, hvilken type murværk du har med at gøre, er der forskellige måder at bære sig ad. Såfremt, der er tale om en skrøbelig konstruktion vil du typisk være nødt til at kradse mørtlen ud med fingrene eller med meget blide værktøjer, således du ikke forvolder skade på den øvrige konstruktion. Mindre skrøbelige konstruktioners mørtel kan fjernes med stærkere typer værktøj, ligesom der også findes specielle maskiner til netop dette formål, således processen bliver speedet en smule op. Alligevel bør du være en smule forsigtig, så du heller ikke her forvolder skade på sin konstruktion.

4) Når du har fjernet den gamle, udpinte mørtel, så er du nået et godt stykke af vejen. For at færdiggøre denne del af arbejdet bør du alliere dig med en stiv børste, der kan fjerne urenheder og henfald i fugerne. Til vores nye mørtel må der gerne være rent, og derfor er der ikke nogen grund til, at der ligger snavs, der vil svække den færdige konstruktion – og snavset fjernes altså med en stiv børste.

5) Herefter er du faktisk klar til at fuge med din nye og stærke mørtel. Når mørtlen skal blandes, bør du kun blande den mørtel, du kan nå at bruge i løbet af den næste halve time. Herefter vil mørtlen nemlig begynde at stivne, hvilket gør den ubrugelig, og derfor vil du ende med at smide den ud.

Mørtlen påføres en murske, og skal herefter smøres i fugerne. Murskeen er det perfekte værktøj til denne proces, da den let kan operere ind imellem fugerne. Du kan eventuelt lægge en smule mørtel på murskeen og herefter presse dette ind med et andet værktøj, så du kommer i bund med mørtlen i fugerne. Start eventuelt denne proces i et lille område af den fulde konstruktion, og lad derefter denne størkne. På den måde sikrer du dig, at det ser ud, som du gerne vil have, og at farven passer, hvorefter du kan bevæge dig videre til resten af konstruktionen.

Hvis du hellere vil se en video af, hvordan du omfuger, så tag et nærmere kig på videoen herunder

6) Nu er du færdig med den indledende del af dine nye fuger. Den nye mørtel skal have lov til at tørre, hvorefter du kan inspicere denne. Når mørtlen er tør, kan du tilføje mere mørtel til de steder, hvor fugen endnu ikke er helt komplet, ligesom eventuelle fejl kan rettes en smule til, således dit færdige produkt blive pænere.

Her er det ikke nødvendigvis murskeen, der er det bedste værktøj, da du her skal kæle lidt for detaljen. Brug derfor et mindre stykke værktøj, der er beregnet til arbejdet, således ud får helt fejlfri fuger. De ekstra minutter, du lægger i det, vil du sætte pris på bagefter, når den endelige omfugning er færdiggjort.

7) Du er nu – næsten – færdig med hele forløbet. Tilbage er der nemlig blot at rengøre og finpudse dit arbejde. Der vil i alle tilfælde sidde en mindre eller større mængde mørtel tilbage på stenene, hvilket på ingen måde er pænt. Heldigvis kan dette fjernes med en stiv børste og noget knofedt, således du har nogle helt rene sten. Det er vigtigt, denne proces først påbegyndes, når det allersidste mørtel har fået lov til at tørre og størkne.

Når murstene er blevet rengjort og finpudset er der kun tilbage at nyde dit færdige arbejde. Det er heldigvis ikke særligt ofte, at du behøver at omfuge, og derfor kan du glæde dig over, at dine nye fuger kan holde i mange år frem.

Prisen hvis du vil gøre det selv

Såfremt du ønsker at gøre det selv, er udgifterne ikke så store. Du skal naturligvis påregne en del mandetimer i forbindelse med arbejdet, da det kan være ret tidskrævende. De økonomiske udgifter er dog ikke fantastisk store. Her skal di som udgangspunkt kun regne én post med, og den skal gå til den mørtel som du ønsker at anvende. Prisen og kvaliteten kan her svinge en del, og du bør derfor undersøge markedet, inden du går i gang.

Som nævnt bør du finde en type af mørtel, der er så tæt som overhovedet mulig på din eksisterende mørtel. Du kan eventuelt tage et godt billede af fugerne, der skal omfuges, hvorefter du kan søge hjælp i dit lokale byggemarked. Her kan de være behjælpelige med materiale- og farvevalg.

Prisen hvis du ønsker professionel hjælp

Hos 3byggetilbud.dk kan du gratis og uforpligtende få tre tilbud på omfugning

Som nævnt er omfugningen en vigtig del af vedligeholdelsen af dit hus eller murværk. Derfor kan det være en god idé for mange at søge hjælp fra professionelle håndværkere, der kan sit kram. Det kan være svært at give en nøjagtig og præcis pris uden at kende til alle forhold i det arbejde, der skal udføres. Alligevel er der dog et par tommelfingerregler du kan gå ud fra. Prisen er nemlig som oftest et sted imellem 450 og 600 kroner pr. kvadratmeter, der skal omfuges, eksklusive moms.

Prisen kan dog stige, såfremt der også skal omfuges områder, der er højt beliggende, eksempelvis en høj gavl, da der her skal bruges et større stillads end ellers. Den oplyste vejledende pris er dog fin at gå efter. Der er ikke nogen grund til at kontakte og indhente tilbud fra hver enkelt håndværker i dit nærområde. Dette er både meget tidskrævende og omfattende, hvorfor dette ikke er hensigtsmæssigt. I stedet for kan du benytte dig af en af de mange udbuds- og tilbudstjenester, der er dukket op de seneste år.

En af tilbudstjenesterne, der er værd at fremhæve, er 3byggetilbud.dk – du måske kender fra forskellige reklamer på TV. På 3byggetilbud.dks hjemmeside kan du nemlig udfylde en simpel opgaveformular, der har til formål at beskrive din opgave for eventuelle murerfirmaer, der ønsker at komme med en god pris.

3byggetilbud.dk distribuerer herefter opgaver ud til en række forskellige håndværkere, der lægger sit tilbud på opgaven. Du modtager herefter 3 tilbud i din mailindbakke, som du kan vælge og vrage imellem. Tjenesten er ganske gratis, og såfremt du gerne vil have professionel hjælp udefra, er 3byggetilbud.dk helt klart et kig værd, da det vist ikke bliver meget nemmere for dig at indhente tilbud end dette.