Kan omfugning holde radon ude af min bolig?

0

Annonce: Radon er først noget, der er begyndt at komme på tale i løbet af de seneste par år. Det er dog vigtigt, at du har fokus på, at holde det ude af din bolig. Det skyldes, at det er en radioaktiv gasart, der har vist sig at kunne have store helbredsmæssige konsekvenser for dig. Det er blandt andet noget, der viser sig i form af markant øget risiko for lungekræft og akut leukæmi.

Det findes helt naturligt i jorden. Derfor er det heller ikke noget, du kan undgå fuldstændig. Det er muligt for dig at holde det på et niveau, hvor det ikke er skadeligt. Hvis du blot holder niveauet på under 100 Bq/m3, så er det ikke noget, du skal være bekymret for. Har boligen et radonniveau, der overskrider 100 Bq/m3, så bør du naturligvis også gøre noget ved det.

Kan bedre fugning holde radon ude af boligen?

Det er muligt for radon at trænge ind overalt. Hvis du bor i en ældre bolig, hvor fugningen halter, så er det et oplagt sted, hvor du kan gribe ind. Det er ikke ensbetydende med, at det er nok, hvis du har problemer med en høj grad af radon i dit hus. Det kan hjælpe på det, men det er dog vigtigt, at det understreges, at det udelukkende er aktuelt i et mindre omfang.

For at finde ud af, om det er noget, du skal gøre noget ved, så skal du gennemføre en radonmåling. Det er også noget, der er ensbetydende med, at du skal installere radonmålebokse, så du kan få et overblik over niveauet af radon i dit hus. Det er den eneste måde, du kan finde ud af, om det er nødvendigt at gøre noget ved det eller niveauet derimod er fornuftigt.

Ofte er udluftning og ventilation vigtigere

I langt de fleste tilfælde er det ikke nødvendigt at gøre andet end at lufte mere ud og ventilere mere. Derfor er det også relativt nemt at gøre noget ved det, med mindre du har et meget højt niveau af radon i din bolig. Langt de fleste vil dog opleve, at det er nok for dem, at de blot begynder at lufte en kende mere ud og sørge for en bedre ventilation i boligen.

Der bør ikke herske tvivl om, at det kan have overraskende stor indflydelse på radonniveauet, at du blot sørger for at lufte ud to til tre gange om dagen. Hvis du i forvejen har en dårlig ventilation i din bolig, så kan det kræver, at du sørger for at lufte mere ud. Som der også tidligere er givet udtryk for, så kræver det dog, at du først får foretaget en radonmåling.

Essensen af artiklen er dog, at du ikke kan forvente, at en omfugning vil holde radon ude af din bolig i et synderligt højt omfang. Derfor bør det heller ikke være en afgørende årsag for, at du får lavet en omfugning. I enkelte tilfælde kan det dog hjælpe en smule på radonniveauet, men ikke noget mærkbart.

Rate this post

Leave A Reply