Her på Superfugning.dk vil vi kort introducere dig til, hvordan du fuger dine vinduer. Dette er en af de typer opgaver du med lidt erfaring og snilde kan gøre selv. Du skal vide, at det er særdeles vigtigt, at du får en fornuftig fugning rundt om dine vinduer, da der er nogle seriøse kroner at spare på din varmeregning ved at have vinduer, der er fuget optimalt. Derfor er det værd at benytte sig af en professionel håndværker/murer, hvis du føler, at du ikke har de rette kompetencer.
Udover at fortælle dig i form af tekst og video, hvordan du kan fuge dine vinduer selv, så kommer vi også med vores anbefaling til, hvordan du får den bedste pris fra murerfirmaerne på fugning af vinduer. Dette kan du læse meget mere om i afsnittet herunder.
Sådan får du den bedste pris på fugning af vinduer
Hos Superfugning.dk anbefaler vi, at du indhenter tre gratis tilbud via tilbudstjenesten 3byggetilbud.dk, hvis du gerne vil have den bedste pris på fugning af vinduer. Den helt store fordel ved 3byggetilbud.dk er, at du ganske gratis og uforpligtende kan få tre tilbud på din fugeopgave.
- Nemt og hurtigt
- Gratis og uforpligtende
- Forhåndsgodkendte og professionelle fugefirmaer
Derudover tager det ikke mere end 5 minutter at udfylde tilbudsformularen (se til højre), hvorfor denne måde at indhente tilbud på betegnes som meget tidsbesparende. Især hvis du sammenligner med den tid du skal bruge på at ringe rundt til forskellige fugefirmaer og lignende.
Gør det selv: Fugning af vinduer
Processen starter med, at du lægger et fugebånd i bunden af din fuge. Fugebånd findes i mange forskellige størrelser, og du bør vælge et fugebånd med en dybde, der udgør cirka halvdelen af den samlede fuge. Hvis eksempelvis din fuge er tre centimeter dyb, bør fugebåndet derfor være 1,5 centimeter.
Hvis du har at gøre med en elastisk fugemasse, bør du vælge et rundt fugebånd, da dette arbejder bedre sammen med elastiske fugemasser, der efterhånden er den mest populære type på markedet. Her opnår du, at de to elementer vedhæftes godt sammen.
Fugebåndet bør i øvrigt være 15-25% bredere end selve fugen, således denne skal presses ind med fingrene. På den måde sikrer du dig, at dit fugebånd sidder optimalt i fugen. Den sidste del af dit fugebånd kan skubbes ind med et fugepind. Brug her pindens runde side.
Herefter er det tid til at implementere fugemassen. Sørg for at vælge en fugemasse af god kvalitet. Den koster måske en smule mere end den billigste på markedet, men til gengæld vil en god fugemasse holde i flere år end en ringe en af slagsen. Når fugemassen skal anvendes, skal du skære hul på patronen med et skråt snit, hvilket kan gøres med en hobbykniv eller lignende.
Sørg for at skære patronen lidt til, så den er en smule mindre en selve fugen. Ellers kan fugemassen ikke ende i fugen. Fugemassen påføres med et let tryk på ”aftrækkeren”, og føres rundt i fugen med en glidende og rolig bevægelse, så fugemassen fordeles lige og jævnt i fugen. Derudover bør du presse let på fugemassen, således du sikrer en god vedhæftning, hvilket gør, at fugemassen bliver på sin plads – og holder i længere tid. Dette er en meget vigtig del af arbejdet.
Når fugemassen er sprøjtet på plads i fugen, er det tid til at tilføre den sidste finish til arbejdet. Igen bør du anvende en fugepind i korrekt størrelse. Helt nye fugepinde bør ligge i blød i 6-10 timer inden arbejdet påbegyndes. Når fugepindene skal anvendes, kan du med fordel sprøjte lidt glittevæske på, hvilket sikrer dig imod fugeslip – ligesom fugemassen heller ikke vil klæbe til fugepinden. Efter dette kan du trykke fugen let med din fugepind, hvilket giver dig en flot og jævn fuge hele vejen rundt.
Dette har kun kosmetisk betydning for dit færdige arbejde, men det giver en klart flottere finish til dit arbejde, hvis du bruger fugepinden på den korrekte måde som beskrevet herover. Når dette er gjort er der faktisk blot tilbage at nyde dit færdige arbejde. Såfremt du har mod på at gøre det selv, findes der i øvrigt en række gode videoguides på youtube, hvor du kan hente inspiration og hjælp til fugearbejdet. Dertil kommer, at du ofte kan hente hjælp i dit lokale byggemarked, hvor kompetente medarbejdere kan hjælpe dig med at vælge de rigtige materialer.
Hvad koster fugning af vinduer og døre, hvis du vil gøre det selv?
Det kan være svært at give en nøjagtig pris på fugning af vinduer og døre. Oftest fuger du flere vinduer af gangen, og ofte er der også overskydende materialer, hvilket kan bruges næste gang. De mindste patroner med fugemasse starter omkring 300 ml, og en sådan patron vil kunne levere fugemasse til en del vinduer. Bemærk endvidere, at nogle fugemasser let kan males ovenpå, mens andre helst ikke kan tåle dette. Til dette produkt svinger prisen fantastisk meget, og nogle produkter kan være 5-6 gange som dyre som de billigste på markedet.
Prisen på fugebånd afhænger oftest af bredden herpå. Den tyndeste version er 10 mm, og længden er oftest 50 m. Til et sådant produkt vil prisen oftest være et sted imellem 100 og 150 kroner inklusive moms. Prisen stiger løbende sammen med bredden, fx. 15 mm, 20 mm, og så videre. Et sidste element, der er værd at fremhæve, er fugepindene. Fugepindene kan holde i mange år og koster ikke alverden, hvorfor dette er en god investering, da det vil hjælpe dig i dit arbejde betragteligt. Som nævnt i forrige kapitel er der en række forskellige størrelser på disse fugepinde, men prisen varierer ikke alverden.
Til en ganske fornuftig pris kan du få nogle rigtigt gode fugepinde, og du bør derfor ikke betale mere end 40-50 kroner for dine fugepinde. Læs mere om værktøj til fugning.
Hvad koster et fugefirma?
Hvis du gerne vil have håndværkere/murerfirma til at håndtere fugningen af dine vinduer, så er det igen svært at give en nøjagtig pris. Prisen afhænger nemlig i høj grad af, hvordan lige netop DIN opgave ser ud. Hvor mange vinduer drejer det sig om? Er vinduerne nemme at gå til? Skal der også fuges døre? Her hos Superfugning.dk anbefaler vi, at du indhenter tre gratis tilbud via 3byggetilbud.dk, hvis du gerne vil have en retvisende pris på din fugeopgave.