Fugning af mur

På denne side kan du læse en masse nyttig information om fugning af mur. Du kan bl.a. læse om, hvordan du får det absolut bedste tilbud fra murerfirmaer i dit lokalområde. Derudover kan du også se en video af, hvordan en fugning af muren rent faktisk foregår. Og hvis du gerne vil vide mere om, hvilke fugetyper der findes, så er denne side også noget for dig.

Læs med herunder og bliv meget klogere på fugning af muren med det samme!

Hvad koster fugning af mur og hvordan får du det bedste tilbud?


Få 3 tilbud på omfugning hos 3byggetilbud.dkDet er næsten umuligt at fortælle, hvad det koster at fuge en given mur eller et hus uden at vide de specielle mål og lignende.Det afhænger ganske enkelt af arealet på den samlede konstruktion, ligesom du også skal medregne, hvor dybe dine fuger skal være. Hvis du ønsker at gøre det selv, kan du derfor prøve at udregne, hvor stor en mængde mørtel, du skal anvende. Herefter kan du undersøge prisen på dette, hvilket vil give dig et totalt beløb for hele projektet.


Vi anbefaler


Såfremt du ønsker, at et firma skal stå for opgaven kan du prøve at indhente priser fra fugefirmaer i dit nærområde. Dette kan eksempelvis gøres med hjælp fra tilbudstjenester såsom 3byggetilbud.dk, hvor du ganske hurtigt kan modtage tilbud fra forskellige leverandører på din næste fugeopgave.


Fuger kan udgør op mod en fjerdedel af en facades samlede areal

Fuger er ofte en væsentlig del af en mur eller af bygninger, og i nogle tilfælde kan fuger udgør op mod en fjerdedel af en facades samlede areal. Derfor er det både visuelt og funktionelt en vigtig del af enhver mur eller bygning, hvorfor du bør sikre dig en fuge, der er af høj kvalitet – det vil sige: En fuge som er holdbar og pæn at se på. Før du går i gang med fugning af muren, bør du derfor overveje, hvilken type fuge der skal anvendes til dit projekt. Der findes alverdens fremtoninger og farver i fuger, og du bør derfor vælge en type, der komplimenterer murstenens farve.

Dette skal ligeledes spille sammen med bygningens arkitektoniske stil, da en grim fuge vil ødelægge hele bygningens fremtoning. Sørg derfor for at vælge en fugetype, der understøtter bygningens særpræg. Herunder kan du læse mere om de forskellige typer af fuger som findes til fugning af murværk.

Forskellige typer af fuger

Der bruges typisk otte typer af fuger: De otte typer finder du herunder:

  • Skrabefuger
  • Vandfalsfuger
  • Tilbageliggende fuger
  • Udglattet skrabefuger
  • Knasfuger
  • Fladskåren fuger
  • Rygfuger
  • Midterridset fuge

Forskellen på disse fugetyper er deres visuelle udtryk. Hvis du er i tvivl om, hvilken type du bør vælge, anbefales det at tage fat i dit lokale murerfirma eller lignende. Disse otte standardtyper kan allesammen udformes med en almindelige fugeske. Vigtigst er det dog, at du arbejder efter samme metode/stil igennem hele dit projekt, da ændringer og udfald vil påvirke bygningen negativt.

Udover disse otte standardtyper findes der en række øvrige fugetyper. Iblandt de mest dekorative er Hamburgfugen, og denne form for specialfuger kan kun udformes med redskaber og fugejern, der er beregnet dertil.

Således finder du også fuger med forskellige figurer og motiver, og fuger kan derfor være særdeles dekorative. Dette kræver dog rigtigt mange arbejdstimer og stor umage, da det er meget udfordrende at udforme denne type fuger. De dekorative fugetyper udformes ofte ved hjælp af et varmt fugejern, ligesom der også skal anvendes en bestemt type mørtel. Efter mørtlen er lagt i fugen, skal det varme fugejern inden for blot et minut eller to skabe motivet i fugen, da mørtlen gerne skal være våd imens.

få 3 tilbud på fugning og omfugning

Derfor er denne slags opgave også klart lettest at udføre, såfremt du er to personer. Da det er en meget omfattende opgave, kræver det derfor også store mængder tålmodighed – ligesom du også skal have en rolig hånd for at få et flot motiv i fugen.

Såfremt fugen når at tørre må du fugte den med en smule vand, således du igen kan brænde motivet. Hvis du er uheldig at lave en fejl, må du skrabe mørtlen ud i det pågældende område – og ellers starte forfra.

Hvad så efter fugningen af muren?

Når du er færdig med at fuge, skal dine sten rengøres. Her bør du anvende en blød børste eller håndkost til formålet, da denne let kan fjerne overskydende snavs fra fugen og murstene, således du ender ud med et flot slutprodukt.

Fugerne holder heldigvis i en lang årrække, hvis arbejdet er udført tilfredsstillende og materialerne er gode .Selv de stærkeste fuger skal dog på et tidspunkt udskiftes, og derfor vil det på et tidspunkt være tid til en omfugning, når fugerne begynder at slå revner og sprækker, da vand og fugt ellers har mulighed for at trænge ind igennem fugerne.

Hvor meget betyder en god fuge?

Det korte svar er, at en god fuge kan betyde rigtigt meget for din samlede konstruktion herunder dens holdbarhed og udseende. Hvis du har nye fuger, vil dette se klart bedre ud end gamle og udpinte fuger, og det smukke murværk vil fremstå meget pænere i sin helhed. Dertil kommer, at gode fuger med garanti vil øge dit hus’ værdi. Derfor er det måske værd at overveje at få fuget muren, hvis du gerne vil have mere for dit hus i forbindelse med et boligsalg.

Hvis huset har gode og velfungerende fuger vil du utvivlsomt få en bedre tilstandsrapport i forhold til et hus, hvor fugerne er nedslidte og revnede. Dertil kommer, at huset som nævnt vil fremstå betydeligt pænere, og førstehåndindtrykket af dit hus vil være klart forbedret. Det vil alt andet lige øge interessen hos eventuelle købere.

Derudover kan du med gode fuger spare penge på energiregningen. Det koster flere penge at opvarme et hus med dårlige fuger, da kulden har nemmere ved at trænge igennem nedslidte fuger, og derved forsvinder fugernes isolerende effekt.