Fugning af gulvfliser er en meget hyppig byggeopgave, der hver eneste dag bliver udført i hundredevis af hjem. Hvis du som privatperson gerne vil vide, hvordan du får den absolut bedste pris på fugning af fliser, så er du landet på den helt rette side. Du kan nemlig læse om, hvordan du ganske gratis og uforpligtende kan få tre tilbud fra godkendte murerfirmaer i nærheden af dig.
Vil du gøre det selv?
Hvis du har kompetencerne til det, så kan du også vælge at fuge dine gulvfliser på egen hånd. Hvis du er lidt i tvivl om, hvordan du skal gribe sådan en opgave an, så anbefaler vi dig, at du går længere ned på siden, hvor du finder et stort afsnit om, hvordan fugning af gulvfliser egentlig forløber. Derudover kan du også se en god og forklarende video som supplement til teksten.
Vi anbefaler: Få 3 gratis tilbud på fugning af fliser og klinker
Vil du gerne have professionel hjælp i form af et godt fugefirma til at fuge dine gulvfliser? Hvis ja, så anbefaler vi her på siden, at du benytter dig af 3byggetilbud.dk, hvor du kan få tre gratis og uforpligtende tilbud på fugning af gulvfliser.
- Gratis
- Uforpligtende
- Tilbud fra godkendte murerfirmaer i dit nærområde
Du udfylder blot en lille opgaveformular (se billedet til højre), hvorefter du inden for 1-3 dage vil modtage tre super billige og gode tilbud på opgaven fra murerfirmaer i nærheden af dig. Det tager ikke mere end 5 minutter at udfylde formularen, og du kan altid takke nej, hvis du ikke synes, at tilbuddene er gode nok. Tilbudstjenesten er en god måde at danne dig et overblik over prisniveauet i lokalområdet.
Sådan fuger du mellem dine fliser og gulvfliser (gør det selv)
Allerførst bør du foretage nogle indledende opmålinger. Her kan du kortlægge hvor mange fliser, der skal anvendes til dit arbejde. Gør dig gerne nogle tanker omkring, hvilken type og hvilken farve flise, du ønsker til dit gulv. Det er ofte pengene værd, at du ikke køber alt for billige fliser i ringe kvalitet, da disse med tiden vil revne på grund af det tryk, som fliserne skal kunne modstå.
Herefter bør du sikre dig, at du har et fornuftigt fundament, du kan lægge dine gulvfliser på. Først skal du påføre fliseklæber på gulvet med en tandspartel, således fliserne har noget at klæbe fast til. Sørg for at vælge en fliseklæber af god kvalitet, så fliserne ikke rokkes ud af position. Sørg endvidere for, at dit lag fliserklæber bliver dejligt plant og jævnt, da dette har stor betydning for det endelige arbejde.
Når bunden og fundamentet er sikret, kan du begynde at lægge fliserne. Gør gerne dette med en vridende bevægelse, så du sikrer dig, at fliseklæberen får godt fat i din gulvflise. Derudover bør du lægge flisen i fliseklæberen inden for 15 minutter efter du har smurt fliseklæberen på, da denne ellers vil tørre ud og derfor ikke kan bruges. Hvis du har med en flisetype at gøre, hvor flisens bagside ikke er så modtagelig over for fliseklæberen, kan du påføre en smule herpå. Dette er dog oftest mest relevant, hvis fliserne skal sættes på en vertikal overflade fremfor et horisontalt gulv.
Når gulvfliserne er blevet lagt, er det tid til at lægge mørtel i fugerne. Det er muligt at få fuger i alverdens farver, og derfor kan det være en god idé at gøre sig nogle overvejelser om, hvilken farve ens fuger skal have:
1) Først, kan du vælge en farve, der er tæt på flisernes farve. Dette kan være relevant, hvis du ønsker et mere glidende look, der er nogenlunde ensfarvet med få nuancer. Dette kan også være en løsning, hvis du har lagt fliserne, og fugerne ikke er helt så lige, som du ønskede. En ensfarvet fuge vil nemlig udligne disse forskelle, således de ikke er så synlige.
2) Du kan vælge en farve, der står i skarp kontrast til fliserne. Hvis eksempelvis du vælger lyse fuger til nogle mørke fliser, vil dette gøre, at hver enkel flise står klarere, og dette vil derfor fremhæve de forskellige fliser, der er i dit gulv.
3) Hvis dit flisegulv skal lægges i et område, hvor der er mange, der bevæger sig, kan det være en god idé med mørke fuger. I disse områder vil lyse fuger nemlig hurtigt blive beskidte, og det kan være ganske svært at holde rent. Vælg derfor gerne mørke fuger til denne slags områder, samt steder hvor der let bliver beskidt, eksempelvis en entré med beskidte sko og støvler.
Når du har gjort dig disse overvejelser, kan du påbegynde blandingen af mørtlen til dine fuger. Sørg for, at de andre elementer i gulvet er tørre, således disse ikke blander sig med den mørtel, der skal lægges i fugerne.
Blanding af mørtel
Når du blander mørtlen til fugerne, bør du følge instruktionerne, der står på pakken. Dog er det vigtigt, at du ikke tilsætter for meget vand til blandingen, da dette vil forhindre mørtlen i at tørre og størkne, når denne er lagt i fugerne. Hvis der omvendt er for lidt vand i blandingen, kan du altid tilsætte mere.
Når blandingen er færdig, er du klar til at anvende denne. Brug en murske til at skrabe mørtlen i fugerne. En god idé for dig er, at du starter i hjørnet, der er længst væk fra døren til rummet, således du ikke arbejder dig selv op i et hjørne. Start gerne med et lille område, så du kan teste mørtlens farve og effektivitet.
Hæld murskeen i en 45-graders vinkel
Når du fordeler mørtlen, kan det være en god idé at hælde murskeen 45 grader, således du let kan presse mørtlen ned i fugerne, således disse bliver udfyldt korrekt uden hulrum. Når dette er gjort bør du lade mørtlen størkne og tørre.
Når mørtlen er tør, kan du inspicere dit arbejde. Tjek gerne om farven er rigtig. Hvis alt er, som du ønsker, kan du fortsætte med dit arbejde. Du skal blot fortsætte med at tilføre mørtel til de tomme fuger samt fortsætte arbejdsgangen fra det ene hjørne og videre ud i rummet.
Når arbejdet er færdigt, skal du igen lade mørtlen tørre. Gulvet vil herefter være ret beskidt, og du skal derfor til at rengøre dette. Der vil ligge en del mørtelrester på dine nye fliser. Heldigvis kan dette dog fjernes med en god svamp og en masse knofedt. Sørg for at få det hele med her. Når gulvet er rengjort skal du blot dække fugerne med fugemasse, og du kan herefter nyde dit færdige arbejde.